Logo Beauty House
permanent-makeup

Odgovori na najčešća pitanja o permanentu

Svaki dan se susrećemo sa klijenticama koje imaju mnoštvo pitanja kada je riječ o permanentom make up-u. Ovo su neka od najčešćih te vam donosimo odgovore na njih.

1. Koja je razlika između microbladinga i japanskog iscrtavanja obrva?

Razlike nema osim u nazivu. Riječ je o ručnom iscrtavanju dlačica i tehnika je ista. Microblading se zove zato što se radi sa microbladom (to su nožići kojim se iscrtavaju dlačice), a naziv japansko iscrtavanje dao je Branko Babić iz Srbije zahvaljujući kome je ova tehnika zaživjela i postala popularna u svijetu.

2. Koja je razlika između sjenčenja i microbladinga?

Obje metode izgledaju prirodno. Kod sjenčenja, bilo da radite ručno ili sa mašinicom, dobije se efekat sjenila na obrvama. Koža ispod dlačica je potpuno obojena. Na nekim mjestima radi se intenzivnije sjenčenje, a na nekim blago pa zahvaljujući tome imamo dojam potpuno prirodnih obrva.

Kod microbladinga iscrtavaju se dlačice. Ova tehnika se obično radi kod onih koje imaju svoje dlačice ali žele gušće obrve. Ovdje se ne dobija na punoći nego na gustini dlačica.

3. Koja je razlika između manuelnog i mašinskog iscrtavanja?

Kada se radi ručno iscrtavanje dlačice izgledaju jako lijepo i tanko odmah nakon tretmana. Vremenom se te dlačice proširuju u koži. Traju malo kraće nego kad se radi sa mašinicom i u većini slučajeva oštećuju površinske slojeve kože. Sa mašinicom dlake ne izgledaju toliko precizno i intenzivno ali su rezultati trajniji i postojaniji. Dobra stvar je što sa mašinicom nema oštećenja na koži.  Ipak, ručna metoda sjenčenja obrva je mnogo postojanija i odlično odgovara osobama koje imaju masnu kožu.

Kao zaključak izvodimo da mašinska metoda nakon tretmana izgleda preciznije i ljepše s tim da je rezultat i kod jedne i kod druge tehnike jednako dobar.

4. Koliko vremenski traje tretman permanent iscrtavanja? (obrve, oči, usne)

Koliko traje tretman ovisi od tehnike koja se radi i da li se radi kombinacija dvije tehnike. Obično traje od sat do sat i po vremena.

Linija na očima koja je uz same trepavice traje od 30-45 minuta, dok produženi alajner efekat traje od sat do sat i po. Alajner sa sječenjem traje od sat i po do dva ovisno o jačini i debljini sjenčenja.

Usne ovise od efekta i od veličine prirodnih usana. Što su usne veće i tretman duže traje. Takođe zavisi i da li se želi postići efekat blage boje na usnama ili intenzivne. Tretman traje sat i po do 2 i po sata.

5. Da li je tretman bolan i kako se običnio opisuje osjećaj? Šta je najbolnije (obrve, oči, usne)?

Tretman trajne šminke je bezbolan ukoliko je osoba koja ga izvodi stručna i pravi odgovarajući pritisak na kožu, koristi pravi anestetik i mašinicu sa više brzina i sa tankim iglama. Na samom početku, prilikom rada obrva, osjeti se blago grebuckanje koje klijentice opisuju da je manje bolno nego čupanje obrva pincetom. Nakon što se površinski sloj kože obrva “zagrebe” stavlja se tečni anestetik i površina kože utrne tako da nakon toga ne postoji apsolutno nikakav osjećaj bola. Ukoliko klijent pak osjeti bilo što, stavlja se dodatni sloj anestetika.

Kada se radi iscrtavanje alajnera tu takođe nema bola, ali je tretman neprijatan jer oči moraju biti stalno zatvorene i klijent obično misli da vrlo lako može biti uboden iglom u oko što je potpuno nemoguće. Osjećaj je neprijatan jer se stalno prelazi blaznicama preko oka iz razloga što je koža na tom mjestu tanka. Ukoliko je onaj koji izvodi tretman stručan, potrudit će se da i sam rad bude što ugodniji za klijenta.

Kada se iscrtavaju usne na početku tretmana se osjeti blago bockanje koje poslije nanošenja antibiotika nestane. U toku rada se ne osjeti ništa zbog djelovanja anestetika, a sat vremena nakon tretmana klijent uopšte ne osjeti svoje usne. Tokom tretmana klijenti nekad znaju i zaspati, jer traje relativno dugo i to je činjenica koja dovoljno govori o samoj ugodnosti ovog tretmana. Jedino se osjeti neugodnost sat nakon tretmana zbog utrnulosti tog dijela.

6. Koliko dugo traje permanent vremenski (obrve, oči, usne)?

Permanent obrva na svakoj koži traje individualno. Na samom početku klijentu se objasni da se pigment koji unosimo u kožu unosi u površinski sloj i u drugi sloj tj. dermu. To je sloj kože koji se ne obnavlja i tu boja ostaje zauvijek. Jedino što se desi jeste da vremenom izblijedi. Najbrže blijedi na onoj koži koja je masna ili suha i kod takvih osoba korekcija je potrebna skoro svakih 6 mjeseci. Takođe, boja koja je na početku svjetlija (ako klijent neće intenzivnu boju), takva brže blijedi od one tamnije.

Trajnost svakako ovisi i od tehnike koja se radi. Obrve koje se rade da budu diskretne i što prirodnije one brže blijede. I način života igra veliku ulogu. Ako vam je ubrzan metabolizam ili se više znojite boja brže nestaje.  Ljubitelji solarijuma takođe primjete da boja brže blijedi kao i oni koji su često izloženi suncu. Tu se savjetuje stavljanje kreme sa faktorom 50 na područje obrva prije izlaganja suncu ili odlasku u solarij. Korekcija je poželjna kada boja izblijedi do 50%. Korekcija se najbrže radi za 6 mjeseci, a najduže za 2 godine. 80% naših klijenata dolazi na korekciju jednom godišnje.

Alajner traje u zavisnosti koji se pigment koristi. Crni pigment postoji u nekoliko vrsta i obično je trajnost od godinu do dvije.

Usne takođe zavise od jačine kojom se rade. Tu se korekcija radi obično nakon godinu ili dvije u zavisnosti od želje klijenta.

7.  Za koliko dana počne da se ljušti krastica tj. višak boje da spada?

Krastica počne da spada obično nakon 3 dana ako je koža masnija. Na normalnoj koži to je za 5 dana. Najkasnije za 7 dana krastica skorz spadne.

8. U kojim situacijama se ne smije raditi permanent? Mogu li ga raditi trudnice i dojilje?

To su jako rijetke situacije u kojima se ne smije raditi permanent. Kod trudnica i dojilja novorođenčeta se ne radi ali ne zato što je štetno nego zato što su takvim klijenticama hormoni drugačiji pa i rezultati ne budu tako kvalitetni kao što bi trebli biti. Drugi razlog je i zbog samog psihičkog stanja takvih klijentica (zbog rada hormona) jer je boja odmah nakon tremana jako intenzivna pa da im ne bi bio preveliki stres.

Osobe sa teškim oblikom dijabetesa ne bi trebale raditi permanent zbog krvarenja i sporog zarastanja nakon tretmana. U tom slučaju boja se ne bi zadržala u koži ili bi bila potpuno blijeda. Osobe sa hemofilijom (nemogućnost zgrušavanja krvi) takođe ne bi trebale raditi permanent.

To su i one osobe koje nisu sigurne da li to žele. Osjećaju da trebaju promjenu ali nisu potpuno sigurne da li žele permanent.

9. Koliko posto boje se zadrži u koži nakon što prođe mjesec dana od tretmana?

Nakon mjesec dana od tretmana boja može biti svjetlija 90%, a u nekim slučajevima samo 10%. U nekim se slučajevima desi da boja ostane potpuno ista kao i nakon tretmana. Kod 50% klijenata boja bude svjetlija za 30-40%. Kada se prvi put nekome radi permanent treba se biti oprezan jer se nikada ne zna kakvi će biti rezlutati na kraju. Uvijek je lakše dodati boju nego rizikovati da bude preintenzivno.  Za mjesec dana se uvijek boja može naglasiti. Klijenti koji su oduševljeni obrvama odmah nakon tretmana za mjesec dana su obično razočarani. Oni klijenti kojima je boja nakon tretmana prenaglašena, nakon mjesec dana budu oduševljeni rezultatom. Trebate odlučiti da li vam je važnije ono što vidite odmah nakon tretmana ili ono što će biti za mjesec dana. Postoje i oni koji teško prihvataju promjene i njima se radi nešto blaža opcija pa se jačina postiže naknadno da promjena ne bi bila nagla.